Serc

Kerckebosch

Kerckebosch

Omschrijving complexonderdeel 1

Het op ruime afstand en schuin ten opzichte van de Arnhemse bovenweg gelegen huis is opgetrokken op een samengestelde plattegrond en telt twee bouwlagen onder een samengesteld, van gesmoorde kruispannen voorzien zadeldak met wolf einden, waarvan de nok evenwijdig aan de voor- en achtergevel loopt.

Op de hoeken van de nok bevinden zich schoorstenen met siersmeedwerk. Het dakschild aan de achtergevel wordt doorbroken door kleine dakkapelletjes onder schilddakjes. De gevels zijn opgetrokken uit diverse soorten baksteen, waaronder hergebruikte kloostermoppen.

De voor- of westgevel wordt gekenmerkt door een risalerende toren van drie bouwlagen met kantelen en een hoog opgaand schilddak dat met leien is gedekt. De gevel bevat sierankers en een tandlijst.

De begane grond heeft een kozijn met getoogde bovenzijde dat openslaande deuren bevat alsmede vensters en een bovenlicht met stervormige roeden verdeling. Op de eerste verdieping bevindt zich een venster in hardstenen rococo-omlijsting met siervazen in reliëf en een smeedijzeren hekje. De tweede verdieping bevat zes gekoppelde vensters, gescheiden door muurdammen, met getoogde bovenzijde onder een samengestelde hardstenen latei. De gevels van het hoofdvolume terzijde van de toren zijn identiek van opzet. Op de begane grond bevinden zich dichtgezette veranda's voorzien van zuilen in fantasiestijl en openslaande deuren.

Het platte dak wordt afgeschermd door een houten balustrade en is op de verdieping te bereiken via openslaande deuren. Ook deze gevel bevat kantelen.

Aan de linker zijgevel zijn recente aanbouwen aangebracht, die buiten de bescherming vallen. Deze gevel bevat rechts de vensters van de veranda, gescheiden door penanten. Het hoofdvolume bevat op de verdieping acht vensterassen, waarvan de middelste zes op gelijke afstand van elkaar zijn geplaatst. De vensters hebben schuiframen. Ter plaatse is de gevel hoger opgetrokken en bevat boven deze vensters nog een serie van zes vensters, voorzien van een spitsboogvormig motief in het raamkozijn. De achtergevel is oorspronkelijk symmetrisch van opzet en bevat in het midden een topgevel met lichte voorsprong onder een steekkap met wolfeind. Deze topgevel bevat een groot neogotisch halvenster.

Ter weerszijden van de topgevel bevinden zich op de verdieping roosvensters. Op de begane grond bevindt zich links een openslaand venster met glas-in-lood en luiken. Links van de topgevel is een toren van drie bouwlagen aangebouwd onder een tentdak met overstekende, doorzalende schilden. De toren bevat aan drie zijden deels gekoppelde stalen vensters en spitsboogvormige vensters. Rechts van de toren bevindt zich op de begane grond een aanbouw die buiten de bescherming valt.

Wel onder de bescherming valt het renaissance-poortje met de lijfspreuk van Lintelo de Geer: `Rien sans Cause' (niets zonder oorzaak). Links bevat de gevel een aanbouw met een veranda voorzien van een balusterhekwerk. De gevel bevat een getoogde houten deur, een staand ovaal venster en een klein venster met glas-in-lood (zie interieur). De rechterzijde van het pand heeft op de begane grond een aanbouw van één bouwlaag onder een plat dak, dat omrand is met een balusterhekwerk. De gevels zijn voorzien van geblokte gemetselde hoeklisenen en natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De gevel op de verdieping is zes vensterassen breed. Boven de schuifvensters zijn vensters aangebracht met een roedenverdeling en spitsboogmotief. De gevel wordt beëindigd door kantelen en is voorzien van gemetselde pilasters met hergebruikte natuurstenen kapitelen.

Het interieur is van belang vanwege de nagenoeg oorspronkelijke plattegrondindeling van de begane grond, de hal op de verdieping en vanwege de uit de bouwtijd daterende aankleding met talrijke antieke objecten die in de diverse ruimten zijn verwerkt. Onder de belangrijke zaken in het interieur vallen, per ruimte gerangschikt, bijvoorbeeld in de hal: neogotische elementen, waaronder de  trapleuning.

Kerckebosch

Arnhemse Bovenweg 31

3708 AA Zeist

Kerckebosch

Kerckebosch

Koetshuis

Het aan de Arnhemse bovenweg gelegen koetshuis is op een rechthoekige plattegrond opgetrokken en telt één bouwlaag onder een mansardedak, gedekt met blauwe kruispannen, met de nok evenwijdig aan de Arnhemse Bovenweg.

De voorgevel of westgevel is gemetseld in kruisverband uit hergebruikte stenen. De gebruikte bakstenen in kloostermoppenformaat schijnen afkomstig te zijn van het afgebroken zestiende eeuwse kasteel Vredenburg te Utrecht

Kerckebosch

Kerckebosch