Serc

Cultuur en Recreatie

Bungalowpark Erica

Oude Postweg 22

3711 AHB Austerlitz

t. 0343-491212

Stichting 't Dorpshuis Trefpunt

Schooldwarsweg 19

3711 BM Austerlitz

t. 0343-491376

f. 0343-493265

De pyramide van Austerlitz

Historisch "hoogtepunt" De "Pyramide van Austerlitz” is gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. Het monument stamt uit de tijd van Napoleon van begin 1800.

In 1804 liet generaal Marmont de piramide bouwen door het Frans-Bataafse leger, als eerbetoon aan zijn vriend en voorbeeld Napoleon Bonaparte. Geïnspireerd door diens veldtocht naar Egypte, koos Marmont voor een piramide, bekroond met een obelisk.

Deze obelisk was van hout en raakte snel in verval. Napoleons broer Lodewijk Napoleon, in die tijd koning van Holland, gaf het monument de naam "Pyramide van Austerlitz" naar de veldslag in het huidige Tsjechië.

In 1894 werd een nieuwe obelisk gebouwd van steen, maar de pyramide zelf werd nauwelijks hersteld. In 1876 kocht Anna Alida Stoop, douairière A.J. de Beaufort, de Pyramide met herberg en grond. De uitspanning was toen verhuurd aan Dirk van Kolfschoten, wiens nazaten de uitspanning nog steeds pachten.

Door het toenemend toerisme werd de uitspanning gestaag uitgebreid met diverse gebouwen, een groot terras en een overdekte miniatuur autobaan. De "Pyramide van Austerlitz" werd een begrip en bij hele generaties een verplicht nummer bij schoolreisjes.

Tot een paar jaar geleden was slechts de stenen obelisk op de top van de Pyramide te zien, doordat er door de jaren heen weinig onderhoud meer aan het monument gepleegd was. Diverse overheidsinstanties hebben in samenwerking met de Franse overheid besloten dat het monument een monument moet blijven.

Medio 2000 is besloten het geheel, met het bos erom heen, te gaan renoveren met als uiteindelijke resultaat dat de "pyramide"onder de stenen obelisk weer zichtbaar is geworden. 

Speeltuin

Een dagje naar 'de pyramide' is een feest voor het hele gezin. De bosrijke omgeving leent zich uitstekend voor een prachtige wandeling.

Hoogtepunt is ongetwijfeld de 'Pyramide van Austerlitz', gelegen op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en in 1804 gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte.

Geopend van 10:00 tot 18:00: -- Vanaf 28 mrt t/m 3 juli, di t/m zo.

-- 4 juli t/m 29 augustus 7 dgn per week

-- 31 augustus t/m 24 okt, di t/m zo.

Tevens kunt u lekker uitrusten op ons zeer ruime terras waar u kunt genieten van koele dranken ijs, snacks en diverse maaltijden. Het horecagedeelte bevat een snackbar, een restaurant en een paviljoen.

Over de kinderen hoeft u zich de rest van de dag geen zorgen te maken. De uitgebreide speeltuin en het lunapark, compleet met botsauto's, draaimolens, een treintje en meer, staan garant voor uren speelplezier.

Tevens verzorgen wij familie- en bedrijfsfeesten, koffietafels en schoolreisjes

. Er is bovendien ruim voldoende gratis parkeergelegenheid. Ook voor bussen en touringcars. Kortom, voor een ouderwetse gezellig dagje uit, bent u bij de Pyramide van Austerlitz aan het juiste adres.

Pyramide van Austerlitz

Beklimmen

Entree: van 4-12 jaar € 1,50 vanaf 12 jaar € 3,00

Dit is incl. de toegang tot het bezoekerscentrum

Adres

Zeisterweg 98

3931 MG Woudenberg

 

 

Toegang speeltuin is gratis.

Overige attracties:

1 munt - € 1,20

6 munten - € 5,50

25 munten - € 18,75

Lunapark

Pyramide van Austerlitz

Napoleon monument

Napoleon