Serc

Den Dolder

Plaats aanduiding

Den Dolder weetjes

Den Dolder is een dorp in de gemeente Zeist. Het dorp ligt direct ten oosten van Bilthoven en iets ten noorden van Huis ter Heide en Bosch en Duin. Den Dolder heeft ongeveer 3.802 inwoners.

Het dorp is gelegen op de Utrechtse Heuvelrug, en heeft een station aan de spoorlijn Utrecht-Amersfoort. In en rond Den Dolder bevinden zich meerdere psychiatrische instellingen en instellingen voor mensen met een verstandelijk handicap, waaronder Dennendal, onderdeel van Reinaerde. Dennendal ligt naast het terrein van het psychiatrisch centrum Willem Arntsz Hoeve, dat gebouwd werd in 1906. Verder is Den Dolder bekend vanwege de justitiële jeugdinrichting "Den Engh", tegenwoordig "Almata" genoemd.

Door de nabijheid van de psychiatrische inrichtingen ten opzichte van de spoorlijn Utrecht-Zwolle vinden op het station Den Dolder vaak zelfmoorden plaats.

Veel van de sauzen en producten van het merk Remia komen uit de fabriek in Den Dolder.

Ligging Den Dolder

Alarmnummer

Oorlogsmonument

Herdachte groepen: Burgerslachtoffers

Ontwerper: Hendrik Goos (1886-1980) Onthulling: 1947

Vorm en materiaal Het monument aan de Soestdijkerweg te Den Dolder is een Latijns kruis van hardsteen. Het kruis is geplaatst op een voetstuk. Op het kruis is een plaquette bevestigd. Het grafvormige stuk grond eromheen is afgezet met bakstenen. Het kruis is 1 meter 55 hoog en 95 centimeter breed. Het voetstuk is 30 centimeter hoog, 45 centimeter breed en 30 centimeter diep. De plaquette is 65 centimeter hoog, 65 centimeter breed en 6 centimeter diep.

Teksten De inscriptie op het kruis luidt: '+5.4.1945'. De tekst op het voetstuk luidt: 'STANDVASTIG IS GEBLEVEN MIJN HART IN TEGENSPOED'. De plaquette draagt de namen en geboortedata van tien mensen die ter plaatse zijn gefusilleerd.

Oorspronkelijk was het kruis van hout. Daarna één van gewapend beton en later is het vervangen door een hardstenen kruis.

Het kruis is een teken van lijden, strijd en overwinning.