Serc

Wandelroutes

Wandelroute Zeisterbos

Het Zeisterbos is voor Nederlandse begrippen een bijzonder oud bos. De bomen zijn meer dan 200 jaar oud, terwijl de meeste bossen in Nederland niet ouder zijn dan 70 jaar. De ondergroei is dicht en zeer gevarieerd, waardoor er veel vogelsoorten voorkomen. Ook ree├źn vinden een goede dekking in de ondergroei.

Afstand: 6 km

Route: Rood gemarkeerd.

Vertrekpunt Parkeerplaats bij Prins Bernhardlaan 1, 3708 BR Zeist.

Honden mogen los. Houd rekening met andere bezoekers.

Wandelroute Kozakkenput

De Kozakkenput bestaat uit een jong gemengd bos met veel grove dennen. Oude lanen van beuken en Amerikaanse eiken doorsnijden het terrein. Opvallend zijn ook de door bos omsloten akkers, het eikenhakhout en de oude singels. Deze wandelroute gaat over de Kozakkenput, de Krakeling, Witte Hull en door het Zeisterbos.

Afstand: 12 km

Route: Blauw gemarkeerd.

Vertrekpunt Parkeerplaats aan het Laantje zonder Eind, Zeist (even voorbij Krakelingweg 21, 3707 HN Zeist).

Op de Krakeling moeten honden aan de lijn. Verder mogen honden los. Houd rekening met andere bezoekers.

Wandelroute Panbos

Het Panbos bestaat uit bos met daartussen enkele zandvlaktes. Karakteristiek voor het Panbos zijn de oude grove dennen die aan de rand van de zandvlaktes staan. Door de wind is het zand tussen de wortels weggestoven en is het wortelstelsel bloot komen te liggen. Nu lijkt het alsof de bomen 'wandelen'.

Afstand: 3,5 km

Route: Blauw gemarkeerd

Vertrekpunt Vanaf de parkeerplaats aan de Jozef Israellaan in Bosch en Duin.

In het Panbos mogen honden los. Houd rekening met andere bezoekers.

Sprengenroute

U wandelt over de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen, Pavia en door het Zeisterbos. Over de drie landgoederen loopt de bossloot, een gegraven waterpartij die begon bij een natuurlijke waterbron, een sprengkop. Hier borrelde grondwater omhoog afkomstig van de Utrechtse Heuvelrug. Vroeger waren er meerdere sprengen op de Utrechts Heuvelrug. Door de daling van het grondwater zijn de meeste sprengen opgedroogd.

Afstand: 6 km

Route: Wandeling met routebeschrijving (geen markering). Vertrekpunt Parkeerplaats van Slot Zeist, Zinzendorflaan 1, 3703 CE Zeist.

Op de buitenplaatsen Hoog Beek en Royen en Pavia moeten honden aan de lijn. In het Zeisterbos mogen ze los.

Bunsingroute

Een wandeling door de groene driehoek tussen Zeist en Bunnik, grotendeels over gebieden van Het Utrechts Landschap. U wandelt over smalle paden en weelderige landgoederen. De wandeling voert langs Slot Zeist, landgoed Wulperhorst, landgoed Blikkenburg en landgoed Schoonoord.

Afstand: 5,6 km

Route: Groen gemarkeerd.

Vertrekpunt Parkeerplaats Slot Zeist aan de Zinzendorflaan in Zeist.

Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Heidestein

Landgoed Heidestein ligt verscholen in de bossen bij Zeist. Op de heidevelden tussen de oude naaldbossen grazen Drentse heideschapen. Zo zag de Utrechtse Heuvelrug er ruim honderd jaar geleden uit. De rondwandeling voert u langs overblijfselen van een historisch landgoed.

Afstand: 4,5 km

Route: Rood gemarkeerd.

Vertrekpunt Parkeerplaats aan de Prinses Margrietlaan (t.h.v. nr 369, 3708 WN) in Zeist.